Vijesti

Objavljeno: 12.5.2017.

U Puli je od 10. do 12. svibnja održan 4. međunarodni kolokvij na temu „Istraživanje i gospodarenje transformatorima“. Kolokvij je održan u organizaciji Centra izvrsnosti za transformatore, Fakulteta elektrotehnike i računarstva iz Zagreba, HRO CIGRE te ogranka A2 – Transformatori Međunarodnog vijeća za velike elektroenergetske sustave – CIGRE, a KONČAR je bio Zlatni sponzor.

Na kolokviju je sudjelovalo 225 stručnjaka iz 25 zemalja. Prijavljena su 63 rada, a potpisuje ih 174 autora među kojima su i predstavnici HOPS-a.

Tematske cjeline kolokvija bile su „Materijali, komponente i nove tehnologije“, „Numeričko modeliranje“ te „Upravljanje vijekom trajanja transformatora“. U stručnim radovima, te na panel-sekcijama i diskusijama raspravljalo se o stanju industrije transformatora, novim rješenjima, trendovima u istraživanju i razvoju, posebno upravljanja životnim ciklusom transformatora.

Sjednice su po sekcijama uključile mlade istraživače, kao i ugledne stručnjake koji rade na najvažnijim područjima znanosti i prakse vezane uz transformatore.

„Vjerujem da ćete na ovom kolokviju uspješno razmijeniti znanja i iskustva iz područja transformatora, jedne od najvažnijih komponenti u elektroenergetskom sustavu – kazao je u uvodnom obraćanju dr.sc. Miroslav Mesić, predsjednik Uprave HOPS-a koji je nazočne pozdravio u ulozi predsjednika hrvatskog ogranka CIGRÉ.

Na otvaranju kolokvija  je sudjelovao i generalni tajnik CIGRE gospodin Philippe Adam koji je prezentirao glavne značajke i izazove u radu CIGRE.
„Za sudionike to je prilika za umrežavanje i uspostavljanje vlastitih kontakata, upoznavanje s novim trendovima i temama vezanim uz suvremena rješenja transformatora“, istaknuo je dr. sc. Miroslav Poljak, predsjednik Organizacijskog odbora i član Uprave KONČARA.

Na izložbenom prostoru za vrijeme održavanja kolokvija sudionici su se mogli susresti s vodećim svjetskim proizvođačima transformatora i njegovih komponenti.