Hrvatski operator prijenosnog sustava d.o.o.

10.10.2014. godine u Zagrebu će se svečano obilježiti 10. godišnjica ponovnog povezivanja prijenosne mreže kontinentalne Europe. Hrvatski operator prijenosnog sustava d.o.o. je domaćin okupljanja neposrednih sudionika tzv. projekta rekonekcije i ostalih pozvanih uzvanika što će biti prilika za podsjećanje na izazov ponovnog spajanja europskog prijenosnog sustava, ali i njegovo značenje danas i ubuduće kao jedinstvenog sustava ENTSO-E.

01.08.2014.


Uprava Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS-a) donijela je prvi službeni „Desetogodišnji plan razvoja hrvatske prijenosne mreže (2014. – 2023.)" koji je utemeljen na postojećoj predviđenoj proizvodnji električne energije te opterećenju elektroenergetskog sustava, uzimajući u obzir planove ulaganja u regionalne mreže i mreže na paneuropskoj razini. Desetogodišnji plan je usklađen i sa planom razvoja distribucijske mreže, zahtjevima za priključenje na prijenosnu mrežu objekata proizvođača i kupaca.

30.07.2014.


Ploveći Malostonskim zaljevom jedrenjak Atmosphere, koji plovi pod zastavom Britanskih djevičanskih otoka, 20. srpnja ove godine u 14.44 sati je jarbolom zapeo za vodiče 110 kilovoltnog dalekovoda Ston-Neum, čime je izazvao njegovo isključenje. Djelatnici Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS), brzo su reagirali nakon isključenja dalekovoda, kako ne bi došlo do dužeg prekida u opskrbi električnom energijom. Međutim, nakon što je jučer završila istraga pomorske policije, Lučke kapetanije Split, te rad povjerenstva HOPS-a, utvrđena je šteta na čelično-rešetkastim stupovima na obje strane zaljeva i vodičima, od oko 800.000 kuna. Šteta je takvog karaktera da će ovaj dalekovod, inače ucrtan na pomorskim kartama, zbog sanacije kvara biti predvidivo dva tjedna izvan funkcije, čime je smanjena sigurnost elektroenergetskog sustava i napajanja električnom energijom cijelog juga Republike Hrvatske.

25.07.2014.


Pogledajte sve vijesti →


/wps/portal/hr/web Naslovnica Z6_VC8OQKG10GNOF0IF2JKKS10AG1 /Naslovnica