Obavijesti

Objavljeno: 23.1.2018.

HOPS d.o.o. ovim putem javno poziva sve zainteresirane korisnike mreže, krajnje kupce, na sudjelovanje u pilot projektu “Osiguravanje rezerve radne snage tercijarne regulacije upravljivom potrošnjom“ (engl. „Demand Side Response“, u daljnjem tekstu DSR).

Što je DSR?

Kada potražnja za električnom energijom prijeđe prognozirane iznose, operator prijenosnog sustava angažira dostupnu rezervu da nadoknadi nedostatak i uravnoteži sustav.

Osiguravanje rezerve za uravnoteženje sustava kao uslugu mogu pružiti krajnji kupci koji u svom vlasništvu imaju jedinice s upravljivom potrošnjom koju mogu smanjiti u zahtijevanom iznosu od strane operatora prijenosnog sustava s ciljem uravnoteženja sustava.

Zašto sudjelovati?

Sklapanjem ugovornog odnosa s HOPS d.o.o. za pružanje pomoćne usluge osiguravanja rezerve radne snage tercijarne regulacije krajnji kupac direktno sudjeluje u mehanizmu uravnoteženja sustava i za to prima naknadu definiranu ugovorom.

Koje su to jedinice s upravljivom potrošnjom?

Jedinice s upravljivom potrošnjom mogu biti bilo koji uređaji čiju je potrošnju moguće smanjiti na nalog operatora prijenosnog sustava a dio su postrojenja krajnjeg kupca, kao na primjer električne peći, hladnjače, pumpe, kompresori i sl.

Kako će sklapanje ugovornog odnosa za pružanje pomoćne usluge utjecati na moje proizvodne procese?

Sklapanje ugovornog odnosa za pružanje pomoćne usluge utjecat će na Vaše proizvodne procese ovisno o tome koliku rezervu ste spremni pružiti i koliko ste procijenili isplativost usporavanja određenih proizvodnih procesa (ili potpunog zaustavljanja).

Koliko će se često aktivirati ugovorena rezerva tercijarne regulacije upravljivom potrošnjom? Koliko dugo aktivacija traje?

Učestalost aktivacije kao i ostali parametri vezani uz traženu promjenu potrošnje jedinica s upravljivom potrošnjom dani su u obrascu ugovora koji se nalazi u privitku javnog poziva.

Kako sudjelovati?

Svi zainteresirani krajnji kupci trebaju ispuniti pretkvalifikacijski obrazac koji se nalazi u privitku javnog poziva. Nakon dostavljenog popunjenog obrasca planirana je provedba ispitivanja regulacijskih jedinica, tj. jedinica s upravljivom potrošnjom pružatelja usluge od strane HOPS d.o.o. u svrhu dokazivanja mogućnosti pružanja deklariranog iznosa rezerve radne snage u zahtijevanom vremenu, nakon čega slijedi potpisivanje ugovora o pružanju pomoćne usluge osiguravanja rezerve radne snage tercijarne regulacije upravljivom potrošnjom.

U slučaju nejasnoća ili vam je potrebno više informacija slobodno nas kontaktirajte na: as.dsr@hops.hr