Vijesti

Objavljeno: 20.10.2016.

Na Ptujskom gradu u Ptuju obilježena je 50 godišnjica puštanja u rad prvog 220 kV dalekovoda između Slovenije i Hrvatske, što je omogućilo dalji razvoj prijenosnih sustava dviju država.

Puštanjem u rad 220 kV dalekovoda Mraclin (kod V.Gorice) – Cirkovce RTP Cirkovce su 220 kV napon 220 kV dobile  dana 12. prosinca 1966. godine u 12 sati. 
„Trafostanica 220/110 kV Cirkovce postala je prva trafostanica u Sloveniji s naponom 220 kV, što je u to vrijeme značilo ulazak u klub razvijenih zemalja u svijetu elektroenergetike, koje su u stanju nositi se i upravljati tehnologijom visokog napona", rekao je Aleksandar Mervar, predsjednik Uprave ELES-a. Uz to, pohvalio je i dobru dugogodišnju suradnju dvaju operatora prijenosnih sustava posebno u kontekstu zajedničkog rada na velikom projektu Sincro.Grid (smart grid), sa statusom projekta od zajedničkog europskog interesa. 
Miroslav Mesić, predsjednik Uprave HOPS-a, u obraćanju se posebno zahvalio hrvatskim i slovenskim kolegama koji su i pred 50-ak godina imali znanja, hrabrosti i upornosti za prijelaz na višu naponsku razinu u prijenosnoj mreži i na taj način postavili temelje suradnje u prijenosnoj djelatnosti na ovim prostorima koja je u više slučajeva dovela i do prijateljstava. Upravo ta prijateljstva bila su ključ dobre suradnje i povjerenja ELES-a i HOPS-a, koja treba i dalje njegovati, budući su pred nama novi veliki izazovi i zajednički projekti koje možemo uspješno ostvariti jedino međusobnim povjerenjem i poštivanjem, rekao je Mesić. 
Marko Hrast, direktor infrastrukture prijenosne mreže ELES-a podsjetio je na razdoblje 50. i 60. godina prošlog stoljeća koje je obilježilo vrijeme intenzivne industrijalizacije, rastuće potrošnje električne energije i potrebe za povećanjem kapaciteta za prijenos električne energije.