Vijesti

Objavljeno: 28.10.2016.

Zajedničkom koordinacijom hrvatskih i slovenskih partnera, operatora prijenosnih sustava HOPS-a i ELES-a, te operatora distribucijskog sustava HEP ODS-a i SODO-a, u Kidričevom (Slovenija) je potpisan sporazum o međusobnim partnerskim odnosima koji predstavlja temelj za prijavu projekta Sincro.Grid (projekt naprednih mreža) za dobivanje sredstava iz Europskog programa CEF-a (engl. Connecting Europe Facilities).

Svrha projekta Sincro.Grid je da se korištenjem naprednih tehničkih sustava i algoritama upravlja tokovima snaga na način da se poboljša kvaliteta napona u elektroenergetskom sustavu i poveća prijenosna moć postojećih vodova, te time osigura bolja integracija obnovljivih izvora energije u elektroenergetski sustav i poveća sigurnost opskrbe kupaca. 

Operatori prijenosnih sustava će u projektu SINCRO.GRID biti odgovorni za provedbu predviđenih tehnologija u vlastitu mrežu, dok će operatori distribucijske mreže
unaprijediti nadzor stanja distribucijske mreže u cilju korištenja naprednih alata za bolje prognoziranje. Upravljački centri operatora distribucijske i prijenosne mreže biti će spojeni putem ICT infrastrukture i integracije sustava.

Projekt Sincro.Grid je nastavak dobre dugogodišnje suradnje dvaju operatora prijenosnih sustava HOPS-a i ELES-a, rekao je Miroslav Mesić, predsjednik Uprave HOPS-a, posebno jer je riječ o projektu od posebnog interesa Europske Komisije, čije će očekivane učinke kroz aktivnije korištenje infrastrukture osjetiti svi partneri uključeni u projekt.