Vijesti

Objavljeno: 20.3.2019.

Na danima Europske Komisije „PCI Energy Days“ održanima u Briselu, 19. ožujka 2019., članovi europske Inicijative za održivi razvoj, Renewables Grid Initiative (RGI), čiji je član i HOPS, te drugi sudionici u industriji i nevladine organizacije, potpisali su „Deklaraciju o podmorskim mrežama“ koja određuju skup načela specifičnih za podmorsku energetsku mrežu i morski okoliš, budući se podmorske energetske mreže moraju razvijati u skladu s ciljevima klimatskih promjena i ciljevima očuvanja mora.

U ime HOPS-a deklaraciju je u Briselu potpisao Ivica Modrić, član Uprave HOPS-a. Deklaracijom se utvrđuju načela specifična za implementaciju mreže u podmorskom okolišu, uključujući promicanje rane dvosmjerne komunikacije s dionicima, odgovarajuću zaštitu morskog okoliša i razmjenu znanja. Očekuje se da će se oko jedne trećine potrebnih energetskih mreža izgraditi u pomorskom okolišu, uključujući i povezivanje većih količina vjetroelektrana na moru. Ova Deklaracija predstavlja nastavak postojećeg radnog programa Europske deklaracije o energetskoj mreži RGI-a iz 2011. i 2012. godine (engl. European Grid Declaration).

"Kumulirani učinci ovih aktivnosti još uvijek nisu dobro shvaćeni, a načela utvrđena Deklaracijom vodit će razvojne projekte, civilno društvo i druge zainteresirane strane kako bi se nosili s izazovima, razvili rješenja i učili jedni od drugih", objašnjava Antonela Battaglini, direktorica RGI-a.

Uz HOPS, članovi RGI su belgijska Elia, francuski RTE, njemački 50Hertz, Amprion i Tennet GmbH, irski EirGrid, talijanska Terna, nizozemski Tennet B.V., norveški Statnett, španjolska Red Electrica i švicarski Swissgrid te nevladine organizacije: BirdLife Europe, Climate Action Network (CAN) Europe, Fundación Renovables, Germanwatch, Legambiente, Natuur & Milieu, Royal Society for the Protection of Birds (RSPB) i WWF International (World Wildlife Fund).