Vijesti

Objavljeno: 7.3.2019.

Službenik za usklađenost HOPS-a, Dubravko Sabolić, sudjelovao je u edukacijskom programu Global Faculty 2019, u organizaciji najvećeg privatnog sveučilišta u Latinskoj Americi, Technológico de Monterrey (TEC) iz Meksika, u okviru kojeg je studentima i ostalim sudionicima iznio iscrpan pregled trendova u energetskoj politici Europske unije s naglaskom na proces dekarbonizacije elektroenergetskog sustava.

Slijedom objavljenog natječaja, za sudjelovanje u ovom programu, koji je održan od 24. 2. do 2. 3. 2019. u kampusu TEC-a u gradu Querétaro, odabrana su 34 sudionika iz SAD-a, Argentine, Njemačke, Francuske, Kine, Italije, Belgije, Latvije, Finske, Bosne i Hercegovine te Hrvatske. Sustav Technológico de Monterrey ima upisanih oko 100 tisuća polaznika, kao i meksičke te američke akreditacije za svoje programe na kojima dodjeljuje sve razine sveučilišnih diploma.

TEC prima značajan broj dolaznih internacionalnih studenata, a program Global Faculty zamišljen je kao forum koji povezuje TEC-ove studente s profesorima i specijalistima iz čitavog svijeta, a gostujućim predavačima omogućuje izravnu međusobnu razmjenu znanja i iskustava.

Tom prigodom, g. Sabolić je, pored izlaganja glavne teme, sudionicima događaja predstavio HOPS, Sveučilište u Zagrebu, te Hrvatsku kao destinaciju za studiranje, razmjenu znanja na mnogobrojnim konferencijama, ili pak posjetu u ulozi turista. Donekle je iznenađujuće da je nekoliko studenata iz grupa s kojima je radio već bilo u Hrvatskoj, a jedan broj njih razmišlja o posjeti našoj zemlji. Manje iznenađujuće je da tamo svi znaju za Luku Modrića, Rakitića, i hrvatsku nogometnu reprezentaciju.