Vijesti

Objavljeno: 25.11.2019.

Predstavnici Hrvatskog operatora prijenosnog sustava i Siemensa potpisali su ugovor „Izgradnja SVC postrojenja u TS Konjsko“ o ugradnji opreme koja će omogućiti upravljanje tokovima jalove snage u južnom dijelu hrvatske prijenosne mreže.

U sklopu implementacije europskog projekta naprednih mreža “SINCRO.GRID”, u Zagrebu je potpisan ugovor „Izgradnja SVC postrojenja u TS Konjsko“ između HOPS-a i Siemensa. Vrijednost Ugovora iznosi 104,9 milijuna kuna s rokom izvršenja od dvadeset i četiri mjeseca.

Ugovor je u ime HOPS-a potpisao Tomislav Plavšić, predsjednik Uprave, a u ime Siemensa predsjednica Uprave, Medeja Lončar, direktor Smart Infrastructure Hrvatska, Krunoslav Brekalo i voditeljica financija Smart Infrastructure Hrvatska, Nataša Novosad.

Ugovor obuhvaća izradu dokumentacije za proizvodnju, proizvodnju, transport, ugradnju i puštanje u pogon statičkog kompenzatora (SVC) snage 250 Mvar po sistemu ključ u ruke. Vrijednost navedenog Ugovora iznosi 104,9 milijuna kn, s rokom izvršenja od 24 mjeseci. Sklapanjem ovog najznačajnijeg Ugovora moguće je smatrati završnim dijelom pripreme, te slijedi implementacija SINCRO.GRID projekta.

SINCRO.GRID je trenutno HOPS-ov najveći investicijski projekt koji se nalazi u fazi implementacije. Zbog kompleksnosti projekta kako u vidu predloženih modernih tehničkih rješenja (VSR, SVC, DTR, VCBCC) tako i u broju lokacija na kojima su planirane aktivnosti (TS Konjsko, TS Melina, TS  Mraclin, DV 220 kV Brinje-Konjsko, DV 220 kV Senj-Melina, DV 220 kV Zakučac-Konjsko, NDC) SINCRO.GRID projekt je podijeljen na 6 nabava (ugovora) značajnije vrijednosti, a sve u cilju fleksibilnijeg i učinkovitijeg upravljanja projektom – izjavio je Tomislav Plavšić, predsjednik Uprave HOPS-a. Istaknuo je da u okviru projekta  SINCRO.GRID  prepoznaju Siemens d.d. Zagreb kao značajnog  partner koji može ponuditi prokušana tehnička rješenja uz kompetitivnu cijenu.

Prilikom potpisivanja ugovora, predsjednica Uprave Siemensa Hrvatska je izjavila: „Siemens ima dugogodišnje iskustvo u rješavanju energetskih prilika u prijenosnoj mreži na svjetskoj razini koje će primijeniti i u ovom projektu. Izuzetno nam je drago što će Siemens Hrvatska biti sudionik ovog projekta koji je od velike važnosti za prijenosni elektroenergetski sustav Hrvatske i šire.“ 

Podsjetimo, projekt naprednih mreža “SINCRO.GRID” nastao je dugogodišnjom suradnjom hrvatskih i slovenskih operatora prijenosnih i distribucijskih sustava, a cilj projekta je rješavanje izazova u vođenju elektroenergetskog sustava  i otklanjanju zagušenja u mreži, čime se omogućuje određena razina sigurnosti rada elektroenergetskog sustava i osiguravaju se preduvjeti za prihvat novih OIE.