Vijesti

Objavljeno: 23.9.2016.

U organizaciji Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu, Hrvatska je od 20.-22.09.2016. godine bila domaćin sastanka „„Technical Meeting on Grid Stability and Off-Site Power Reliability", Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA), koja je okupila 45 sudionika iz 22 zemlje svijeta.

Sastanak je pružio priliku za razmjenu informacija i znanja zemalja koje imaju najveća iskustva u korištenju nuklearne energije (Francuska, Kanada, UK, Rusija, Švedska, Finska, Slovačka, Mađarska) kao i one koje tek razmatraju gradnju nuklearnih elektrana poput Čilea, Urugvaja, Malezije, Tajlanda, Sudana, Kenije, Jordana ili Alžira te Hrvatska s predstavnicima HOPS-a i HEP-a.


Miroslav Mesić, predsjednik Uprave HOPS-a, održao je prezentaciju kojom je predstavio HOPS, te tom prigodom naglasio da naša tvrtka ima dugu tradiciju organiziranog prijenosa električne energije (iduće godine obilježavamo 60 godina), te da postoji veliki prostor za poboljšanje suradnje i koordinacije između operatora i tijela odgovornih za rad nuklearne elektrane. 


U dvodnevnim panelima razmotreni su uvjeti i pretpostavke koje mreža mora ispuniti da bi uspješno mogla prihvatiti nuklearni energetski objekt, što je tipično problem za zemlje koje tek planiraju gradnju elektrane u uvjetima nedovoljno razvijene mrežne infrastrukture, kao i problemi rada nuklearnih elektrana u razvijenim sustavima liberaliziranog tržišta s povećanim udjelom obnovljivih izvora. 


Među ostalim, dan je pregled pogonskih iskustava i uzroka koji tipično dovode do ispada elektrane s mreže kao i konfiguracije spoja elektrane na mrežu i sustava vlastite potrošnje koji osiguravaju veću pouzdanost napajanja elektrane. Istaknuta je potreba koordiniranja i bliske suradnje regulatora mreže i prijenosnog sustava i regulatornih tijela koja nadziru sigurnost nuklearne elektrane. 


Razmjena iskustava poslužit će za definiranje formalnih preporuka u IAEA dokumentu koji su u završnoj fazi izdavanja.