Vijesti

Objavljeno: 25.10.2016.

Vizija Centra kompetencija za kibernetičku sigurnost upravljačkih sustava je stvaranje kibernetički sigurnih upravljačkih sustava koji će omogućiti pouzdano funkcioniranje kritičnih sektora i infrastrukture na nacionalnoj te EU i globalnoj razini.

Na poticaj Computer Systems d.o.o. (CS) 25.10.2016. osnovan je Centar kompetencija za kibernetičku sigurnost upravljačkih sustava koji okuplja partnere iz industrije CS Computer Systems d.o.o. kao nositelja projekta, Končar - Inženjering za energetiku i transport d.d. i Hrvatskog operatora prijenosnog sustava d.o.o. te znanstveno-istraživačke institucije Sveučilište u Zagrebu - Fakultet elektrotehnike i računarstva i Hrvatsku akademsku i istraživačku mrežu - CARNet - Odjel za Nacionalni CERT.  


Ovo je prvi centar kompetencija u Hrvatskoj iz područja kibernetičke sigurnosti koji je vođen potrebama industrije kako bi se kroz istraživačko razvojne projekte razvila učinkovita rješenja te podigao kapacitet poslovnog sektora s krajnjim ciljem uspješne komercijalizacije razvijenih rješenja u području kibernetičke sigurnosti upravljačkih sustava. 


Projekt Centra kompetencija za kibernetičku sigurnost upravljačkih sustava prepoznat je i od strane hrvatskog klastera konkurentnosti sektora elektro-energetskih i proizvodnih strojeva i tehnologija koji mu je dodijelio oznaku projekta od nacionalnog interesa. 


Cilj osnivanja Centra kompetencija za kibernetičku sigurnost upravljačkih sustava je zajedničkim snagama poslovnog sektora i znanstveno-istraživačkih institucija razviti rješenja u području kibernetičke sigurnosti upravljačkih sustava koja će biti globalno konkurentna. Nositelj i svaki od partnera u navedenom Centru kompetencija doprinijet će svojim znanjima, iskustvom i inovacijama koje su stekli kroz svoj dugogodišnji rad na područjima upravljačkih sustava, kibernetičke sigurnosti, istraživanja i razvoja te vođenja složenih projekata u industrijskim i znanstvenim okruženjima.