Vijesti

Objavljeno: 14.11.2019.

U izdanju i nakladi Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS-a) i suizdavača Hrvatskog-memorijalnog dokumentacijskog centra Domovinskog rata (HMDCR) u Šibeniku je 11. studenog 2019. predstavljena knjiga “Elektroprijenos Hrvatske u Domovinskom ratu 1990.-1998.”.

Središnja tema knjige u potpunosti je posvećena elektroprijenosu Hrvatske od uspostave jedinstvene Hrvatske elektroprivrede 1990. godine, ratnih razaranja te sanacije šteta u prijenosnoj mreži do 1998. godine. 

Tomislav Plavšić, predsjednik Uprave HOPS-a, na predstavljanju se zahvalio svima koji su sudjelovali u njezinu nastajanju 25 godina nakon završetka Domovinskog rata jer će njezina vrijednost ostati trajna, kako za generacije koje su stvarale povijest prijenosa, tako za sadašnje i buduće generacije prijenosaša.

Glavni urednik knjige Miroslav Mesić održao je prezentaciju knjige o njezinu tijeku i nastanku uz prigodan završetak iz citata knjige:

„Na kraju puta koji je počeo neviđenim ratnim razaranjima u jesen 1991. često se pitamo kako smo sve izdržali, što je sve trebalo učiniti da se održi pogon sustava, kroz kakve smo opasnosti, izazove i iskušenja na osobnom i poslovnom planu prošli zbog istog, nama svetog cilja – opskrbe cijele Hrvatske električnom energijom. Uz svu tehniku, financijska sredstva i poslovnu infrastrukturu glavna poluga održanja pogona sustava bili su ljudi. To su neustrašivi i snalažljivi monteri na terenu, domišljati inženjeri i tehničari u logistici koji pripremaju i sudjeluju u intervencijama te osoblje koje osigurava sve što je potrebno za rad na terenu. To su dispečeri i sve smjenske službe koje vode sustav 24 sata na dan, 365 dana u godini, to su kolege iz svih drugih dijelova HEP-a koje je pogodila ista ratna nevolja. Upravo nas je zajednička ratna nevolja i želja da obranimo svoj dom ujedinila i dala nam snage da od sebe u ratu damo ono najbolje i na kraju pobijedimo. A ova knjiga neka bude uspomena i sjećanje na te dane patnje, borbe i ponosa da smo svjetlom pomogli obrani zemlje sa željom da se više nikada ne ponove.”

Glavni urednik ujedno i autor više poglavlja knjige je Miroslav Mesić, recenzent  je Marijan Kalea, koji je uz Nikolu Jamana autor poglavlja rata s osječkog Prijenosnog područja. U izradi knjige su sudjelovali: Mirela Jezdidžić (PrP Zagreb), Marko Lovrić, Snježana Čoko, Stjepan Guć, i Dalibor Škarica (PrP Split), Tedi Babić (PrP Rijeka), te Nada Kolega i Silvana Prpić (svjedočanstva prijenosaša). 

Knjiga će biti dostupna u formatu e-book na web stranici: www.hops.hr