Vijesti

Objavljeno: 22.5.2017.

Potpisivanjem darovnice za PCI (Project of Common Interest) projekt SINCRO.GRID, između slovenskog operatora prijenosnog sustava, ELES-a, kao koordinatora projekta i INEA-e (INNOVATION AND NETWORKS EXECUTIVE AGENCY), temeljem ovlasti dodijeljenih od Europske komisije, danas je u Bruxellesu, u nazočnosti visokih predstavnika Europske komisije i dužnosnika zemalja članica, službeno odobreno sufinanciranje 51 posto projekta sredstvima CEF-a, (Connecting Europe Facility), programa potpore financiranja infrastrukturnih projekata. Darovnicu su potpisali direktor ELES-a, Aleksander Mervar kao koordinator projekta, i direktor Izvršne agencije za inovacije i mreže Europske komisije (INEA),Dirk Beckers.

Partneri u projektu SINCRO.GRID uz koordinatora ELES su hrvatski operatori prijenosnog i distribucijskog sustava, HOPS i HEP ODS, te SODO, slovenski operator distribucijskog sustava.

Ukupna vrijednost ugovora o darovnici iznosi 40,489 milijuna eura, a rok za implementaciju projekta je studeni 2021. godine.

Udjel HOPS-a u ugovoru o darovnici iznosi 13,583 milijuna eura, dok je cjelokupna HOPS-ova investicija u projekt vrijedna 26,633 milijuna eura.

„Implementacijom projekta SINCRO.GRID koristiti će se napredni tehnički sustavi i algoritmi za upravljanje tokovima snaga u elektroenergetskim sustavima na način da se poboljša kvaliteta napona i poveća prijenosna moć postojećih vodova. Time će se osigurati učinkovitija integracija obnovljivih izvora energije u elektroenergetski sustav i povećati sigurnost opskrbe kupaca električnom energijom – rekao je Zdeslav Čerina, član Uprave HOPS-a, prilikom potpisivanja darovnice. Projekt SINCRO.GRID plod je dugogodišnje uspješne suradnje slovenskih i hrvatskih operatora, istaknuo je Čerina te naglasio da je cilj projekta rješavanje izazova u vođenju elektroenergetskog sustava i otklanjanju zagušenja u elektroenergetskoj mreži.

SINCRO.GRID je jedan od samo tri PCI projekta u području naprednih mreža (Smart Grid) koji će korištenjem naprednih alata za prognoziranje na učinkovit način integrirati aktivnosti svih korisnika mreže radi postizanja maksimalne učinkovitosti prijenosne i distribucijske mreže. Također, od projekta se očekuje učinci u pogledu smanjenja ovisnosti o uvozu energenata, smanjena utjecaja fosilnih goriva na okoliš, povećanja prijenosnih prekograničnih kapaciteta te razvoj novih tehnologija i gospodarstva u cjelini.

Više informacija možete pronaći ovdje.

Detalji o projektu SINCRO.GRID: www.sincrogrid.eu