Vijesti

Objavljeno: 28.11.2017.

Hrvatski i slovenski europarlamentarci Davor Škrlec i Franc Bogovič u Europskom parlamentu u Briselu su 28. studenog 2017. godine organizirali konferenciju "Smart Grid: Pametna mreža iz perspektive regionalne suradnje" na kojoj su predstavljeni projekti SINCRO.GRID i "NEXT-E" koji su dobili sufinanciranje europskih sredstava na području regionalne suradnje.

Predstavljeni su i znanstveno-istraživački projekti iz područja pametnih mreža financirani od strane nacionalnih fondova i Obzora 2020, od strane Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu i Jožef Štefan Instituta (Odjel komunikacijskih sustava i  Laboratorij otvorenih sistema i mreža) iz Slovenije. Skup je uvodno pozdravio Krišjāņis Karinš, koordinator u Odboru za industriju, razvoj i energetiku (ITRE) pri Europskom parlamentu te Claud Turmes, također kordinator ITRE iz redova zelenih/ESS-a EP-a i zastupnik u Europskom parlamentu Jerzy Buzek, član ITRE.

"SINCRO.GRID", projekt  hrvatskih i slovenskih operatora prijenosnih sustava HOPS-a i ELES-a, te dvaju operatora distribucijskih sustava HEP ODS-a  i SODO-a, predstavljen je kao jedini projekt iz područja pametnih mreža koji je namijenjen boljoj integraciji regionalnih tržišta električne energije, povećanju sigurnosti opskrbe  i stvaranju preduvjeta za povećanje udjela obnovljivih izvora energije na tržištu i koji je kao objekt iz  liste PCI projekta (Projects of Common interest), Europske komisije  sufinanciran iz CEF (Connecting Europe Facility) fonda EU.

"NEXT-E" je projekt HEP-a iz Hrvatske i Petrola iz Slovenije kojim se planira  izgradnja regionalnih mreža i stanica za punjenje električnih i hibridnih automobila i na taj način  omogućuje  dekarbonizacija transporta i postizanje ciljeva smanjenja onečišćenja za sektore koji nisu dio EU sustava trgovanja stakleničkih plinova (ETS).

Na konferenciji su uz delegacije operatora iz Hrvatske i Slovenije sudjelovali i predstavnici Izvršne agencije za inovacije i mreže (INEA), Glavne uprave za energetiku (DG ENER), Glavne uprave za mobilnost i promet (DG MOVE), kojima su izloženi izazovi u provedbi projekata te se povela rasprava o mogućim rješenjima, ali i preprekama na koje bi nositelji projekta mogli naići pri implementaciji projekta.