Vijesti

Objavljeno: 11.7.2017.

Promotori u projektu SINCRO.GRID, (slovenski i hrvatski operatori prijenosnog i distribucijskog sustava ELES i HOPS, te SODO i HEP ODS), jučer su u Opatiji potpisali ugovor o međusobnim odnosima („Internal Cooperation Agreement“) između ELES-a kao koordinatora projekta i ostalih promotora, posebno u dijelu organizacije rada te upravljanja projektom. Potpisivanje Ugovora o međusobnim odnosima je završni dio pripreme, te slijedi implementacija SINCRO.GRID projekta, čiji se završetak planira za 2021. godinu. Ugovor su potpisali Aleksander Mervar (ELES), Miroslav Mesić (HOPS), Matjaž Vodušek (SODO) i Ivan Periša (HEP ODS).

Podsjetimo da je SINCRO.GRID projekt nastao dugogodišnjom suradnjom hrvatskih i slovenskih operatora prijenosnih i distribucijskih sustava (HOPS, ELES, HEP-ODS, SODO) sa svrhom da se primjenom naprednih i provjerenih tehničkih rješenja otklone previsoki iznosi mrežnih napona, održi prihvatljiva razina sigurnosti rada elektroenergetskog sustava, u sljedećih nekoliko godina te poveća sigurnost opskrbe kupaca električnom energijom i  te osiguravajući pri tome omogući integracija novih obnovljivih izvora energije.

Europska komisija je pozitivnom odlukom o sufinanciranju projekta iz CEF fonda (51 posto) prepoznala SINCRO.GRID projekt kao izvrstan, a zajednički rad operatora sustava kao valjan primjer prekogranične suradnje i važan korak prema stabilnijem elektroenergetskom sustavu Europske unije, ocijenivši ga najinovativnijim.

Potpisivanjem Ugovora o međusobnim odnosima, uz već potpisani Ugovor o darovnici, postavljeni su temelji za početak implementacije SINCRO.GRID projekta.  Pred nama su ozbiljni izazovi i velika odgovornost   u ispunjavanju svih preuzetih obveza i zadataka  koje ćemo, uvjeren sam, uspješno obaviti, kazao je Miroslav Mesić, predsjednik Uprave HOPS-a.