Vijesti

Objavljeno: 30.6.2020.

U TS Konjsko započeli su radovi na izgradnji najsuvremenijeg postrojenja za statičku kompenzaciju (SVC) u sklopu europskog projekta naprednih mreža SINCRO.GRID. Tomislav Plavšić, predsjednik Uprave HOPS-a, domaćin događaja, zahvalio je ministru zdravstva Viliju Berošu, koji je nazočio događaju kao izaslanik predsjednika Vlade RH, pomoćniku ministra zaštite okoliša i energetike, Domagoju Validžiću, predsjedniku Uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP-a), Frani Barbariću, predsjedniku Uprave Siemens Energy, Borisu Miljavcu i drugim visokim gostima koji su se odazvali proslavi obilježavanja početka radova.

„Ovo je odličan primjer domaćeg projekta zasnovanog na inovativnoj tehnologiji koji je prepoznat na međunarodnoj razini. Drago mi je da su tvrtke unutar HEP grupe uspješne u povlačenju sredstava iz EU fondova, u čemu je Vlada ostvarila odlične rezultate. Posebno veseli što je SINCRO.GRID projekt na kojem se pokazalo da kao država imamo znanja, pameti i sposobnosti i za najsloženije projekte“, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Riječ je o najinovativnijem projektu Europske komisije u području naprednih mreža, u kojem sudjeluju hrvatski i slovenski operatori prijenosnog i distribucijskog sustava. Projekt se sufinancira iz fonda za strateške infrastrukturne projekte u vrijednosti od 40,5 milijuna eura, dok njegova ukupna vrijednost iznosi 88,5 milijuna eura. Ulaganja u Hrvatskoj iznose 200 milijuna kuna.

„Cilj projekta je rješavanje izazova u vođenju elektroenergetskog sustava u vidu previsokih napona i otklanjanju zagušenja u elektroenergetskoj mreži. Uspješnom realizacijom projekta omogućiti će se prihvatljiva razina sigurnosti rada elektroenergetskog sustava i osigurati preduvjeti za prihvat novih obnovljivih izvora energije. Na području RH su predviđene 4 ključne cjeline projekta. Prva cjelina je ugradnja uređaja za kompenzaciju u TS Mraclin kraj Zagreba, koji je pušten u trajni rad u siječnju ove godine. Druga cjelina je ugradnja uređaja za kompenzaciju u TS Melina kraj Rijeke, čiji su radovi u tijeku s očekivanim puštanjem u trajni rad krajem ove godine. Treća cjelina je ugradnja uređaja za kompenzaciju u TS Konjsko koju danas upravo pokrećemo. Četvrta cjelina, zajednički hrvatsko-slovenski virtualni kontrolni centar, koji predstavlja jedinstveno, dosad neviđeno rješenje u koordiniranoj regulaciji napona na cjelokupnom području dviju država HR i SLO, sa temeljnom zadaćom uklapanja tri uređaja za kompenzaciju jalove energije u HR i tri u SLO u skladan rad, kojim će se ostvarit puni sinergijski potencijal navedenih uređaja za kompenzaciju (ispomoć u slučaju neraspoloživosti jednog od uređaja i slično). Time ovaj složeni projekt predstavlja inovativno rješenje čiji koncept već sada pokušavaju slijediti susjedne države", rekao je prilikom predstavljanja projekta predsjednik Uprave HOPS-a, Tomislav Plavšić.

„HEP grupa je u posljednje tri godine iz Europe povukla sredstva u iznosu od oko milijardu kuna. Ovaj je projekt dokaz da smo i u kriznim okolnostima bez oklijevanja nastavili s realizacijom plana investicija za 2020. godinu koji je utvrđen u do sada najvećem iznosu u povijesti HEP-a, od gotovo pet milijardi kuna. Posebnu pozornost posvećujemo sigurnosti opskrbe na našim otocima. U idućih pet godina u energetsko povezivanje hrvatskih otoka uložit ćemo gotovo pola milijarde kuna. Ujedno, u suradnji s lokalnom zajednicom, na otocima realiziramo i planiramo niz projekata sunčanih elektrana. Brojni drugi naši projekti vjetroelektrana i sunčanih elektrana u različitim su fazama izgradnje i pripreme. Snažan porast udjela obnovljivih izvora energije u bliskoj budućnosti predstavljat će sve veći izazov za upravljanje hrvatskim elektroenergetskim sustavom. Upravo ovaj projekt, SINCRO.GRID, između ostalog, omogućit će učinkovitiju integraciju obnovljivih izvora energije", izjavio je predsjednik Uprave HEP-a, Frane Barbarić.

Boris Miljavac, predsjednik Uprave tvrtke Siemens Energy, kazao je da će postrojenjem u TS Konjsko, Hrvatska biti prva u jugoistočnoj Europi koja ima najsuvremenije rješenje za regulaciju visine napona u prijenosnoj mreži. 

Nakon svečanog otvaranja početka radova u TS Konjsko, uzvanici su u TS Sućidar razgledali napredak na radovima druge faze Programa energetskog napajanja grada Splita. Uz prethodno izgrađenu TS Dobri, TS Sućidar od velike je važnosti jer će biti ključna za sigurno i kvalitetno energetsko napajanje grada Splita. Nova trafostanica Sućidar snage je 3x40 MW u GIS izvedbi 110 kV postrojenja, te naponskog razine 110/20 kV. Ova zajednička investicija Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS-a), Hrvatskog operatora distribucijskog sustava (HEP ODS-a), ukupne vrijednosti 110 milijuna kuna, odnosno 120 milijuna zajedno s kabelskim distribucijskim raspletom, omogućit će napuštanje vanjskog 110/35 kV postrojenja starijeg od 50 godina, a završetak radova očekuje se u drugom tromjesečju 2022. godine.