Vijesti

Objavljeno: 10.10.2015.

Na današnji dan prije 11 godina (10.10.2004.) trajno je povezan jedinstveni europski elektroenergetski sustav (nekadašnji UCTE, a današnji dio ENTSO-E), koji je u vrijeme Domovinskog rata i ratnih razaranja na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine, bio podijeljen na tzv. prvu i drugu UCTE sinkronu zonu.

Projektom, koji je koordiniran i vođen iz Nacionalnog dispečerskog centra u Zagrebu uz suradnju brojnih europskih operatora prijenosnih sustava uspješno je obavljena rekonekcija, čime je veći dio prijenosne mreže jugoistočne Europe postao (ponovno) povezan sa mrežom kontinetalne Europe, što je imalo značajne pozitivne tehničke i komercijalne učinke.

Rekonekcijom su ostvareni uvjeti za uspostavljanje i dalji razvoj tržišta  električne energije te povećanje sigurnosti pogona elektroenergetskih sustava u široj regiji, koji su u nastavku uslijedili. 


HOPS i ENTSO-E su prošle godine svečano obilježili desetogodišnjicu rekonekcije na kojoj se okupilo stotinjak posrednih i neposrednih sudionika projekta i njihovih nasljednika. Ujedno to je bila i prilika za podsjećanje na izazov ponovnog uspostavljanja europskog prijenosnog sustava koji danas organizacijski objedinjuje ENTSO-E, s članovima-operatorima prijenosnih sustava iz država članica Europske unije i Energetske zajednice.


Više o događaju možete pronaći na linku: