Vijesti

Objavljeno: 12.11.2014.

U Opatiji je od 10. – 12. studenog 2014. održan 11. Simpozij o sustavu vođenja elektroenergetskog sustava HRO CIGRE, koji je okupio oko 400 sudionika, većinom stručnjaka iz područja elektroenergetike.

Miroslav Mesić, predsjednik Uprave HOPS, te ujedno novoizabrani predsjednik HRO CIGRE-a otvorio je stručni skup te naglasio kako je ovaj simpozij s brojnim zanimljivim i aktualnim sadržajima prikladno mjesto za ostvarivanje postavljenih ciljeva u području vođenja elektroenergetskog sustava.

 

Simpozij tzv. Male CIGRE, koja se održava svake druge (parne) godine, nastavio je tradiciju iz prethodnih godina obrađujući teme vezane uz vođenje elektroenergetskog sustava te organizaciju tržišta električnom energijom.

 

U okviru Simpozija održan je okrugli stol na temu Napredne mreže u funkciji vođenja EES-a, a posebnu pozornost privukla je i tema vođenja EES-a u havarijskim uvjetima, posebno nakon ledene kiše koja je poharala Hrvatsku u veljači ove godine. Božo Filipović-Grčić, glavni tajnik HRO CIGRE, napomenuo je važnost koordinacije proizvodnje, prijenosa i distribucije velikog europskog elektroenergetskog sustava koji pokriva preko 500 milijuna kupaca sa više od milijun MW instalirane snage, što ga čini kompleksnim i robusnim, podložnim i osjetljivim na promjene.

 

Ove godine naglasak je stavljen na primjenu naprednih tehnologija u funkciji vođenja EES-a kao i na težnju da se do kraja 2014. godine stvore preduvjeti za uspostavljanje jedinstvenog unutarnjeg tržišta električne energije Europske unije. Cilj je skupa omogućiti razmjenu znanja i stečenih iskustava između operatora sustava, proizvođača, tržišnih sudionika, operatora tržišta, konzultanata, znanstvenih i obrazovnih ustanova, ministarstava i regulatornih agencija, što je u Opatiji ove godine ispunjeno.