Vijesti

Objavljeno: 31.10.2015.

U okviru projekta tehničke pomoći Europske Unije (TAF) za održivu energiju u istočnoj i južnoj Africi, organizirano je studijsko putovanje u Austriju, Sloveniju i Hrvatsku vodstva nacionalnog energetskog regulatora Tanzanije (EWURA), te predstavnika državne tanzanijske elektroprivrede (TANESCO,uključujući dispečerski centar GCC-Grid Control Centre) i predstavniku Ministarstva za energetiku (MEM).

HOPS je bio domaćin završnog dijela studijskog putovanja, prema preporuci Energetskog Instituta „Hrvoje Požar“ koji sudjeluje u projektu pružanja tehničke pomoći energetskom regulatoru u Tanzaniji. Projekt se odnosi na pomoć u pripremi i obavljanju regulatornih poslova vezanih za uspostavu operatora sustava i tržišta električne energije, njihovo izdvajanje iz Tanzanijske elektroprivrede i razvoj metodologije za tarife prijenosa električne energije. 

Miroslav Mesić, predsjednik Uprave HOPS-a upoznao je predstavnike  tanzanijske elektroprivrede s osnovnim značajkama hrvatskog prijenosnog sustava i njegovim povijesnim razvojem i procesom restrukturiranja HEP-a,  od Direkcije za prijenos u sastavu Hrvatske elektroprivrede,  do današnjeg HOPS-a u sastavu HEP grupe organiziranog prema modelu neovisnog operatora sustava (ITO). Također je prikazan projekt Funkcija vođenja elektroenergetskog sustava,  kojim je zastarjeli sustav vođenja u Nacionalnom dispečerskom centru i mrežnim centrima prijenosa zamijenjen novim. Implementaciju modernih tehničkih rješenja primijenjenih u modernizaciji sustava vođenja  dodatno su  pojasnili predstavnici Končar-KET-a, a predstavnici Dalekovoda prezentirali su svoje reference u izgradnji prijenosne mreže u Hrvatskoj i u svijetu.
Delegacija iz Tanzanije u Beču je posjetila Sekretarijat Energetske zajednice, E-Control, APG, EXAA, APCS i smarttech, u Ljubljani ACER, ELES, Borzen i BSP SouthPool, a posjetom HOPS-u i u nastavku HEP-u završili su studijsko putovanje u Europi.