Vijesti

Objavljeno: 4.4.2014.

U okviru restrukturiranja hrvatskog elektroenergetskog sektora 04.04. 2005. godine osnovano je trgovačko društvo HEP-Operator prijenosnog sustava (HEP-OPS d.o.o), unutar HEP grupe, koji odlukom Trgovačkog suda od 02.07.2013. godine u pravnom prometu posluje samostalno pod novim imenom „Hrvatski operator prijenosnog sustava“ (skraćeno HOPS d.o.o.).

U okviru restrukturiranja hrvatskog elektroenergetskog sektora 04.04. 2005.  godine osnovano je trgovačko društvo HEP-Operator prijenosnog sustava (HEP-OPS d.o.o), unutar HEP grupe, koji odlukom Trgovačkog suda od 02.07.2013. godine u pravnom prometu posluje samostalno pod novim imenom „Hrvatski operator prijenosnog sustava“ (skraćeno HOPS d.o.o.).

Dr. sc. Miroslav Mesić, predsjednik Uprave HOPS-a, tom je prigodom putem direktora i neposrednih rukovoditelja podsjetio sve radnike na obljetnicu tvrtke uz najbolje želje Uprave za uspješno zajedničko obavljanje djelatnosti prijenosa električne energije. Počevši s jubilarnom 10-godišnjicom, koja će biti slijedeće godine, taj će se dan tradicionalno obilježavati prikladnim događajem, najavio je predsjednik Uprave.

 

Inače, organizirana djelatnost prijenosa električne energije odvija se u Hrvatskoj od sredine 50-ih godina prošlog stoljeća. Tehnički razvoj prijenosne mreže započeo je prvim prijenosnim dalekovodima, a nastavio se postupnim uvođenjem viših naponskih razina, te izgradnjom objekata prijenosne mreže i sustava daljinskog vođenja objekata.

 

Nakon osamostaljivanja Republike Hrvatske 1990. godine i osnivanja Hrvatske elektroprivrede, prijenosna je djelatnost integrirana na državnoj razini uključujući i funkciju vođenja sustava. Razvoj prijenosne mreže i djelatnosti, od tada najviše je bio usmjeren na postizanje što veće sigurnosti pogona elektroenergetskog sustava i opskrbe kupaca električnom energijom i što bolje povezanosti sa susjednim prijenosnim mrežama – pred dvadesetak godina kroz sanaciju ratnih razaranja i obnovu u Domovinskom ratu oštećenih odnosno novu izgradnju uništenih objekata, a danas kroz jedinstveni europski prijenosni sustav ENTSO-E, država članica Europske unije i Energetske zajednice. 
Uspostavi tog sustava značajno su pridonijele preteče HOPS-a koordinacijom rekonekcije tzv. 1. i 2. sinkrone zone UCTE-a čija će desetogodišnjica biti obilježena ove jeseni.

 

Time je hrvatska prijenosna mreža i djelatnost dobro i pravodobno pripremana za aktualne i buduće tehničke i organizacijske promjene, uz stalno podizanje tehnološke, a posebice telekomunikacijske i informatičke razine opremljenosti kao i drugih potrebnih stručnih znanja.

 

Nakon prošlogodišnjeg donošenja novog Zakona o tržištu električne energije, osim preimenovanja i preoblikovanja u HOPS d.o.o. izvršenog 2.7.2013., HOPS d.o.o. je u obvezi certificirati se kao operator prijenosnog sustava. Stoga je 31.3.2014. HOPS d.o.o. Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji podnio opsežan Zahtjev za certifikaciju HOPS d.o.o. prema modelu nezavisnog operatora prijenosa (eng. ITO) s brojnim prilozima.  Sukladno zakonskim odredbama odluku o odabiru modela donio je vlasnik HOPS d.o.o..