Vijesti

Objavljeno: 4.11.2014.

Izvršni odbor HRO CIGRÉ na 69. sjednici održanoj 4. studenog 2014 godine jednoglasno je izabrao dr. sc. Miroslava Mesića, predsjednika Uprave HOPS-a, za predsjednika HRO CIGRÉ u narednom četverogodišnjem mandatu.

Novoizabrani predsjednik, g. Miroslav Mesić, je dugogodišnji član HRO CIGRÉ koji je u razdoblju od 1998-2009 g. bio i predsjednik Studijskog odbora „B3 - Rasklopna postrojenja“ HRO CIGRE, od kojeg je 2005 g. dobio priznanje za dugogodišnji uspješan rad. Objavio je 58 stručnih radova iz područja razvoja, izgradnje, pogona i održavanja visokonaponskih rasklopnih postrojenja i vodova, koji su objavljeni u stručnim časopisima, zbornicima i na stručno-znanstvenim skupovima, savjetovanjima i simpozijima u zemlji i inozemstvu.

HRO CIGRÉ (Hrvatski ogranak Međunarodnog vijeća za velike elektroenergetske sustave ) osnovan je 18. veljače 1992 i djeluje na cijelom teritoriju Republike Hrvatske, sa sjedištem u Zagrebu. Riječ je o samostalnoj, dobrovoljnoj stručnoj i znanstvenoj udruzi, koja se na domaćem i međunarodnom planu bavi stručnim i znanstvenim pitanjima iz područja proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije, opskrbe potrošača, kao i električnom opremom. Aktivno surađuje s drugim nacionalnim ograncima CIGRÉ i međunarodnom CIGRÉ sa sjedištem u Parizu.

Prvi slijedeći skup u organizaciji HRO CIGRÉ je 11. Simpozij o sustavu vođenja EES,  koji će se održati od 10. do 12. studenog 2014. godine u Opatiji. Na ovogodišnjem skupu, naglasak je stavljen na aktualne teme podijeljene u tri cjeline – okrugli stol o naprednim mrežama u funkciji vođenja EES-a, tehnički aspekti vođenja elektroenergetskog sustava te jedinstveno tržište električne energije u Europskoj uniji.