Vijesti

Objavljeno: 17.12.2013.

Skupština Europske mreže operatora prijenosnih sustava za el.energiju (ENTSO-E) izabrala predsjednika (Nick Winser, National Grid) i potpredsjednika (Damjan Međimorec, HEP-OPS) te ostale u vodstvu.

Godišnja skupština ENTSO-E je na svom zasjedanju u Genevi između niza točaka dnevnog reda imala i redovne izbore za novo vodstvo na mandat od dvije godine. 
Za predsjednika ENTSO-E izabran je Nick Winser (direktor britanskog National Grid), za potpredsjednika ENTSO-E Damjan Međimorec (pomoćnik direktora HEP-OPS), za predsjednika Upravnog odbora, Pierre Bornard (zamjenik direktora francuskog RTE) i za potpredsjednicu Upravnog odbora Bente Hagem (potpredsjednica norveškog Statnett). Izabrano je i deset članova Upravnog odbora, te voditelji četiri odbora (za vođenje, za tržište, za razvoj sustava, i za razvoj i istraživanje) kao i pravno-regulatorne grupe. 
ENTSO-E (eng. - European Network of Transmission System Operator for Electricity) udruženje je 41 europskog operatora prijenosnog sustava iz 34 država osnovano u prosincu 2008. godine uoči usvajanja tzv. Trećeg paketa energetskih propisa EU čijim je odredbama, između ostalog, propisan niz obveza i odgovornosti ENTSO-E. 
Glavne zadaće ENTSO-E su jačanje međusobne suradnje na području pravila za mreže (tehničkih i tržišnih), koordinacije sigurnog i pouzdanog rada, vođenja i razvoja prijenosnih sustava, te integracije europskog tržišta električne energije. 
Novoizabrani predsjednik zahvalio je uime svih izabranih na povjerenju i najavio posebni fokus na članove i dionike uz kontinuitet aktivnosti koji će se temeljiti na dva mandata dosadašnjeg vodstva u kojima je uspostavljen utjecajan ENTSO-E. Skupština je također zahvalila dosadašnjem vodstvu, kojemu je na čelu bio Daniel Dobbeni iz belgijske Elie (a u kojem su novi potpredsjednik ENTSO-E i predsjednik Upravnog odbora bili članovi Upravnog odbora), na uspješnom radu.