Vijesti

Objavljeno: 18.6.2014.

Hrvatski operator prijenosnog sustava d.o.o. (HOPS) ušao je u vlasničku strukturu CAO (Central Allocation Office GmbH), sa sjedištem u Freisingu (Njemačka). CAO GmbH u ime svojih suvlasnika, devet europskih operatora prijenosnog sustava srednje i istočne Europe vrši regionalnu koordiniranu dodjelu prekograničnih prijenosnih kapaciteta za tržišne sudionike.

Pristupanjem HOPS-a u vlasničku strukturu CAO temeljem prethodne suradnje i sporazumom s osnivačima CAO, njemačkim 50Hertz, austrijskim APG, češkim ČEPS, slovenskim ELES, mađarskim MAVIR, poljskim PSE, slovačkim SEPS i njemačkim Tennet, ostvaren je novi iskorak u smjeru zajedničke platforme za dugoročne dodjele prekograničnih prijenosnih kapaciteta na razini Europske unije kao ciljnog modela iz provedbenih propisa tzv. 3. paketa energetskih propisa EU.

Inače, CAO je započeo sa dražbama prekograničnih prijenosnih kapaciteta na hrvatskim granicama s Mađarskom i Slovenije još u prosincu 2012 godine.

HEP-Operator prijenosnog sustava (HEP-OPS), tvrtka preteča današnjeg HOPS-a, je nakon intenzivnih pripremnih aktivnosti tijekom 2011., 2012. te 2013. i pozitivnih očitovanja MINGO-a, HERA-e, Tajništva Energetske zajednice i Europske komisije, te sukladno odobrenju Nadzornog odbora HEP-OPS-a, potpisala niz Sporazuma i dokumenata sa CAO-om u vezi uvođenja koordiniranog vođenja postupka dodjele kapaciteta, čime je ostvaren visoki stupanj usklađenosti s mjerodavnom EU regulativom i hrvatskom regulativom koja iz nje proizlazi, što je značajan pozitivan iskorak prema tržišnim sudionicima.