Vijesti

Objavljeno: 13.5.2019.

Najveći ovogodišnji događaj u području korištenja energije vjetra od 2. do 4. travnja 2019. godine održao se u španjolskom Bilbau

Na događaju kojeg je svečano otvorio španjolski kralj Filip VI sudjelovalo je više od 8 000 izaslanika i 300 izlagača. Prvi put se predstavila i Hrvatska, a uvodni govor na otvaranju „Wind Europe 2019 Conference & Exhibition“ održao je i ministar zaštite okoliša i energetike, dr.sc. Tomislav Ćorić, kao prvi hrvatski ministar koji sudjeluje na ovoj najznačajnijoj konferenciji posvećenoj energiji vjetra.

Udruženje OIEH organiziralo je i dva panela pod nazivom „South East Europe in focus“, koja su obuhvatila teme „System integration of wind energy in South East Europe“ i „Projects of common interest in South East Europe.

Na panelu o integraciji energije vjetra u jugoistočnoj Europi raspravu je moderirao prof. dr.sc. Neven Duić (FSB), a u njoj su sudjelovali Tomislav Plavšić (HOPS), Obrad Škrba (NOS BiH), Viktor Gabrev (Siemens Gamesa), Marta Mendoza Villamayor (ENTSO-E) i Aljoša Pleić (Acciona Energija, Hrvatska). Teme su bile izazovi u integraciji OIE u sljedećih pet godina, razvoj budućeg distribucijskog sustava koji bi trebao uključiti i druge dionike, unutardnevno tržište i trgovanje sa susjednim zemljama te korporativni ugovori o kupnji obnovljive energije u jugoistočnoj Europi.

U zajedničkom izložbenom prostoru predstavile se hrvatske tvrtke, među kojima i Hrvatski operator prijenosnog sustava d.o.o. (HOPS). Hrvatski izložbeni prostor je između 300 izlagača bio lako uočljiv zahvaljujući prepoznatljivim crvenim kvadratićima i do njega su dolazili brojni zainteresirani posjetitelji.