Vijesti

Objavljeno: 22.2.2024.

Uprava HOPS-a na čelu s predsjednikom Uprave Igorom Ivankovićem, članovima Uprave Darkom Belićem i Dejanom Liovićem, organizirala je uspješan obilazak radova na polaganju podmorskih kabela koji povezuju otoke Krk i Cres.

Na prezentaciji projekta su, uz ministra gospodarstva i održivog razvoja Damira Habijana, sa suradnicima bili prisutni predstavnici Uprave HEP-a, Upravnog vijeća HERA-e, Uprava Končara, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetiku (FZOEU) i HROTE-a.

Projekt Zamjene podmorskih kabela jedan je od 11 HOPS-ovih projekata u sklopu programa „Revitalizacija, izgradnja, digitalizacija i modernizacija hrvatske prijenosne elektroenergetske mreže“, koji je financiran iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), u ukupnoj vrijednosti od 218,1 milijun eura i čija se realizacija svih projekta po zadanoj dinamici očekuje do 30. lipnja 2026. godine.

“Čestitao bih vodstvu HOPS-a, kao i svim radnicima koji su u protekle dvije godine radili na ovom golemom projektu. U posljednjih 50 godina podmorski kablovi nisu mijenjani. Riječ je o velikoj investiciji od 59,5 milijuna eura koja uključuje šest otoka. Riječ je o otocima Hvar, Brač, Korčula i sada Lošinj, Cres i Krk. Rekao bih da je ovo značajan dan za hrvatske otoke, ali i hrvatski energetski sustav”, kazao je ministar Habijan, te naglasio da je zelena tranzicija strateški cilj Republike Hrvatske, a ujedno i obveza, ako želimo da Europa postane prvi klimatski neutralan kontinent.

Igor Ivanković, predsjednik Uprave HOPS-a, objasnio je da se projekt Zamjena podmorskih kabela, realizirao u dvije faze – prva se odvijala 2022. godine kada su povezani kopno (Dugi Rat) i otok Brač, te na kvarnerskom području, kopno (Crikvenica) i otok Krk. Druga faza projekta je nastavak povezivanja otoka zamjenom podmorskih kabela Brač-Hvar-Korčula, što je realizirano prošlog tjedna. U tijeku je povezivanje otoka kvarnerskog arhipelaga Krk-Cres i Cres-Lošinj.

“Ovaj važan HOPS-ov projekt prati i 286 milijuna eura vrijedan projekt HEP ODS-a, modernizacija hrvatske distribucijske elektroenergetske mreže, koji se također sufinancira bespovratnim sredstvima iz NPOO-a. Jedan od podprojekata je zamjena postojećih i izgradnja novih dionica podmorskih kabela za opskrbu 22 jadranska otoka. Projekti s ciljem jačanja energetske infrastrukture, u skladu s vladinom strategijom za otoke, doprinijet će stvaranju uvjeta za povećanje kvalitete života i razvoj gospodarstva na našim otocima. Ujedno će se stvoriti preduvjeti u mreži za prihvat energije iz novih sunčanih elektrana“ – istaknuo je Vice Oršulić, predsjednik Uprave HEP-a, ujedno predsjednik Skupštine HOPS-a.

“Ovo je po vrijednosti od 218 milijuna eura trenutno jedan od najvećih projekata čiju provedbu prati Posredničko tijelo Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ovaj projekt na neki način predstavlja i svojevrsnu nadogradnju za sve programe korištenja obnovljivih izvora energije koje provodi Fond u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja. A takvih programa je iz godine u godinu sve više“ – kazao je Luka Balen, direktor FZOEU-a.

Nakon održane prezentacije, ministar Habijan i ostali uvaženi gosti, imali su priliku posjetiti grčki brod kabelopolagač “Atalanti” ključan za provedbu postupka zamjene prekomorskih kabela.