Vijesti

Objavljeno: 19.3.2015.

Pomrčina Sunca koja će 20. ožujka 2015. trajati od 8.40 do 12.50 sati po srednjoeuropskom vremenu izravno će utjecati na proizvodnju u sunčanim elektranama i na potrošnju električne energije u Europi.

Nad centralnom i južnom Europom očekuje se smanjenje sunčevog zračenja za približno 90 posto što će izravno utjecati na proizvodnju u sunčanim elektranama. U cijeloj kontinentalnoj Europi instalirano je 89 GW proizvodnih kapaciteta iz solarne energije, te u najzahtjevnijem predviđenom scenariju može doći do promjene i do 35 GW, što je otprilike ekvivalent 80 konvencionalnih elektrana srednje instalirane snage.


Pomrčine Sunca su se događale i u prošlosti ali s porastom iznosa instaliranih proizvodnih kapaciteta sunčanih elektrana u Europi, njihovo trenutno nadomještanje u proizvodnji električne energije, dodatni je izazov za europske operatore sustava, koji su zajednički nadležni za najveći svjetski elektroenergetski sustav.


Operatori prijenosnih sustava, članovi ENTSO-E (Europska mreža operatora prijenosnih sustava), već se mjesecima pripremaju za pomrčinu, što uključuje i pojačanu koordinaciju aktivnosti kako bi se moglo brže reagirati u slučaju da se pojave veći problemi. Zahvaljujući temeljitim pripremama, gdje su važnu ulogu odigrale  i regionalne sigurnosne koordinacije  operatora prijenosnih sustava (poput TSCNET Services – gdje je jedan od 13 suvlasnika i Hrvatski operator prijenosnog sustava /HOPS/), europski građani i gospodarstvo mogu se osloniti na sigurnu opskrbu električnom energijom i tijekom sutrašnjeg dana.


HOPS je proveo i provodi sve dogovorene aktivnosti sa ostalim europskim operatorima sustava, premda je snaga instaliranih fotonaponskih panela u Hrvatskoj relativno mala (oko 44 MW) za neposredni utjecaj na europski prijenosni sustav.


Više informacija nalazi se u ENTSO-E dokumentima: