Vijesti

Objavljeno: 20.3.2015.

Tijekom pomrčine sunca 20. ožujka, od 10:30 do 12:00 sati prema srednjoeuropskom vremenu, operatori prijenosnih sustava su uspješno održali sigurnost europskog elektroenergetskog sustava i u kratko vrijeme pokrili gubitak od 17 GW iz fotonaponskih izvora zahvaljujući zajedničkoj suradnji i pripremama svih europskih operatora prijenosnih sustava.

Brze promjene u sunčevom zračenju je teško predvidjeti, ali zahvaljujući kvalitetnim pripremama operatora prijenosnih sustava Europljani nisu imali prekid u opskrbi električnom energijom, premda se u elektroenergetskom sustavu odvijao tehnički vrlo složeni sustav upravljanja i održavanja stalne ravnoteže između proizvodnje i potrošnje električne energije. Operatori prijenosnih sustava su uspjeli s punom preciznošću predvidjeti učinak pomrčine čak i „najgori mogući scenarij“ da će se pomrčina dogoditi tijekom sunčanog dana, kao što je doista bio jutros u Njemačkoj i sjevernoj Italiji, gdje je najveća koncentracija fotonaponskih sustava unutar ENTSO-E sustava. Najkritičniji trenutak bio je u razdoblju od 10.45 do 11.15 sati, kada su se solarni sustavi ponovo počeli uključivati u sustav. 
U Njemačkoj je proizvodnja električne energije iz solarnih sustava danas premašila normalnu sezonsku razinu što je bila posljedica sunčanog vremena. Unatoč tom izazovu njemački operatori prijenosnih sustava su uspjeli namiriti proizvodnju solarnih izvora pomoću nacionalne i regionalne suradnje.

Stabilnost europskog elektroenergetskog sustava vraćena je u normalu u 12.00 sati, nakon što je završila pomrčina sunca. 
Sljedeća pomrčina sunca koja će se dogoditi 2026. godine u tehničko smislu biti će jednostavnija za provedbu jer se do tada očekuje  jača integracije tržišta električne energije i propisa koji su od strane ENTSO-E dostavljeni regulatorima i Europskoj Komisiji na usvajanje.