Vijesti

Objavljeno: 10.12.2015.

Prema Sporazumu, koji su operatori prijenosnih sustava, članovi Europske mreže operatora prijenosnih sustava (ENTSO-E), potpisali 10. prosinca 2015 godine, povećati će se opseg regionalne suradnje. Sporazumom je predviđeno sudjelovanje članova ENTSO-E u Regionalnim inicijativama za koordinaciju sigurnosti (eng.RSCI, Regional Security Coordination Initiatives) s kojima ugovaraju bar pet osnovnih usluga: koordinirana analiza sigurnosti planiranja rada sustava, regionalna koordinacija planiranja isključenja, prognoze dostatnosti sustava, koordinirani izračuni prijenosnih kapaciteta i unapređenje zajedničkih modela mreže. Sporazum također osigurava da se RSCI razvijaju usklađeno i na standardizirani način.

Nakon osnivanja prvih RSCI, tvrtke Coreso (Brussels), SSC (Köln) te TSCNET Services (München), u 2015.godini u jugoistočnoj Europi su osnovane još dvije tvrtke, SCC u Beogradu te u Solunu (Thessaloniki). Do kraja 2017 godine uz osnivanje novih RSCI očekuje se da će čitavo područje Europe koje i pokrivaju članovi ENTSO-E biti obuhvaćeno sa RSCI .

HOPS spada u članove ENTSO-E koji su i prije potpisivanja predmetnog Sporazuma prepoznali koristi sudjelovanja u RSCI, pa tako HOPS već koristi usluge TSCNET Services GmbH u kojem je i jedan od 13 suvlasnika.