Vijesti

Objavljeno: 8.12.2014.

U sjedištu Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS-a) potpisan je Sporazum o suradnji sa Hrvatskim memorijalno-dokumentacijskim centrom Domovinskog rata (HMDCDR) vezano uz izdavanje knjige Elektroprijenos u Domovinskom ratu (1990.-1998.) Sporazum o suradnji potpisali su ravnatelj HMDCDR, doc.dr.sc. Ante Nazor i predsjednik Uprave HOPS-a, dr.sc. Miroslav Mesić.

Potpisnice Sporazuma suglasne su da postoji obostrani interes za izdavanje knjige. HOPS, u svrhu očuvanja sjećanja na ulogu prijenosne mreže u opskrbi potrošača električnom energijom u ratnim uvjetima, periodu mirne reintegracije, ratnih šteta i sanacije prijenosne mreže u Domovinskom ratu u razdoblju od 1990- 1998. HMDCDR,  u svrhu kompletiranja i dokumentiranja povijesnih činjenica i događaja, te stvaranja objektivne slike o Domovinskom ratu ima interes prikupiti i sistematizirati dokumentaciju o ratnim razaranjima i obnovi elektroprivrednim objekata i učiniti je dostupnom javnosti. Knjigu će pisati grupa autora, sadašnjih i umirovljenih radnika HOPS-a.
Knjiga će osim tekstova autora sadržavati arhivsku građu iz svih prijenosnih područja, kao i izjave radnika koji imaju autentična sjećanja iz onog vremena od tadašnjeg rukovodstva, poslovođa do majstora i izvršnih radnika.

Knjiga je namijenjena široj stručnoj javnosti iz područja elektroenergetike, ali i drugim čitateljima te će biti trajna uspomena sadašnjim i budućim generacijama na najteže dane u 60-godišnjoj povijesti prijenosa električne energije na području Hrvatske. Predvidiv rok izdavanje knjige je 18 mjeseci od dana potpisivanja Sporazuma, a predviđena je naklada od tisuću primjeraka.