Vijesti

Objavljeno: 16.10.2018.

U sklopu implementacije europskog projekta naprednih mreža Sincro.Grid u Zagrebu je danas potpisan ugovor „Ugradnja regulacijske prigušnice 100MvAr u TS Mraclin“ između Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS-a) i Siemensa.

Vrijednost navedenog Ugovora iznosi 24.887.059,79 kuna, s rokom izvršenja od 15 mjeseci od uvođenja izvoditelja u posao. Ugovor je u ime HOPS-a potpisao Mario Gudelj, predsjednik Uprave te u ime Siemensa, Krunoslav Brekalo, direktor divizije EM Hrvatska i Nataša Novosad, voditeljica kontrolinga divizije EM Hrvatska.
Podsjetimo da je projekt naprednih mreža Sincro.Grid nastao dugogodišnjom suradnjom hrvatskih i slovenskih operatora prijenosnih i distribucijskih sustava (ELES, HOPS, HEP-ODS, SODO). Cilj projekta je rješavanje izazova u vođenju elektroenergetskog sustava i otklanjanju zagušenja u elektroenergetskoj mreži, čime će se ujedno omogućiti prihvatljiva razinu sigurnosti rada EES-a, i osigurati preduvjeti za prihvat novih OIE.
Naime, prijenosna mreža u regiji već dulje vrijeme suočena je s rastućim izazovima previsokih iznosa mrežnih napona. U posljednjih nekoliko godina tome uvelike pridonese i četiri oprečna utjecaja na rad prijenosnog sustava: integracija obnovljivih izvora energije, niža potrošnja, nedostatak centralizirane proizvodnje za potrebe regulacije, te dobra međusobna povezanost kontrolnih zona elektroenergetskih sustava (EES) Hrvatske i Slovenije. Zbog navedenih utjecaja, pokazalo se da uobičajene metode razvoja prijenosne mreže i klasična inženjerska rješenja nisu dostatna za rješavanje ovih izazova, te je tako nastao prekogranični projekt naprednih mreža SINCRO.GRID.
Veliki projekti naprednih mreža, kao što je SINCRO.GRID predstavljaju izazov za operatore sustava. Europska komisija je pozitivnom odlukom o sufinanciranju u iznosu od 51 % investicije prepoznala SINCRO.GRID projekt kao izvrstan, a zajednički rad operatora sustava kao valjan primjer prekogranične suradnje koji bi i drugi trebali slijediti.