Vijesti

Objavljeno: 24.11.2021.

Projekt e-CYBIS započeo je 1. listopada 2021. godine i trajat će do 31. prosinca 2023. godine, do kada bi trebao poboljšati suradnju s relevantnim dionicima iz područja kibernetičke sigurnosti na nacionalnoj i europskoj razini.

Odlukom Europske komisije od 28. travnja 2021. godine, HOPS-ovom projektu e-CYBIS (eng. Advanced platform for business content and file sharing analysis in HOPS Security Operational Center, hrv. napredna platforma za analizu poslovnog sadržaja i datoteka u okviru Sigurnosno-operativnog centra HOPS-a) odobreno je sufinanciranje iz programskog fonda CEF Telecom (financijski instrument EU namijenjen ulaganjima u infrastrukturne EU projekte) u iznosu od 285,178.00 eura. 

Cilj projekta je ojačati kibernetičku sigurnost HOPS-a, radi usklađenosti sa zahtjevima sigurnosti i izvješćivanja prema hrvatskom i zakonodavstvu EU-a (NIS Direktiva 2016/1148).

Projekt je nastavak projekta e-PASIS koji je u provedbi od 1. rujna 2020. godine do 30. studenog 2022. godine, sufinanciranog iz istog izvora, u kojem se provode procjene i pregled postojećeg kontinuiteta poslovanja, oporavka od katastrofe i upravljanja pristupnim procesima.

U okviru projekta e-CYBIS, HOPS će definirati okvir za učinkovito operativno upravljanje Sigurnosno-operativnim centrom, poboljšati procese upravljanja sigurnosnim incidentima, povećati i standardizirati penetracijsko testiranje kako bi se kontinuiranim praćenjem prevenirale kibernetičke prijetnje. Također će se provoditi treninzi i obučavanje djelatnika HOPS-a radi povećanja sposobnosti za postizanje kibernetičke sigurnosti.