Vijesti

Objavljeno: 3.5.2016.

Ministar gospodarstva RH, Tomislav Panenić, svečano je pustio u rad novoizgrađenu transformatorsku stanicu 110/10(20) kV Ferenščica, zajednički objekt HEP-ODS-a i HOPS-a, vrijednu 62 milijuna kuna, koja će značajno doprinijeti povećanju kapaciteta mreže, pouzdanosti i kvalitete napajanja električnom energijom istočnog dijela grada Zagreba.

„HEP je izvrsno posložen vertikalni sustav koji omogućuje velike investicije. Kada bi na taj način bila posložena država i neke druge velike tvrtke u Hrvatskoj, naš bi investicijski potencijal bio puno veći od rasta BDP-a koji nam prognozira Europska komisija“ – rekao je u obraćanju ministar Panenić, uz napomenu da je TS Ferenščica najbolji primjer sinergije domaćih državnih tvrtki i privatnog sektora koji pokreće gospodarstvo. 


Da je HEP godinama jedan od najvećih investitora u Hrvatskoj, potvrdio je i Perica Jukić, predsjednik Uprave HEP-a, iznoseći podatak da se tijekom 2016. očekuju investicije HEP-ODS-a u vrijednosti većoj od milijardu kuna, također u najvećoj mjeri u izvedbi domaćih poduzeća. 


Miroslav Mesić, predsjednik Uprave HOPS-a, poželio je TS Ferenščica dug životni vijek te miran i pouzdan pogon  budući je uz sve potrebne dozvole i  službeno ušla na elektroenergetsku kartu Republike Hrvatske i Europe. Njezinom izgradnjom pojačan je visokonaponski prsten 110 kV kabelske mreže grada Zagreba, povećana je sigurnost opskrbe, te omogućen daljnji rast potrošnje električne energije i razvoj gospodarstva u istočnom dijelu grada. Naša zemlja može se ponositi činjenicom da spada u malobrojne europske države koje imaju „know-how“ u tehnologijama visokog napona, kazao je M. Mesić. 


Željko Šimek, direktor HEP-ODS-a posebno je  naglasio važnu ulogu TS Ferenščica u pojačanju gradske srednjenaponske mreže i sigurnom napajanju potrošača električnom energijom. 


TS Ferenščica u probni je rad puštena u veljači 2015. godine, a glavni izvođač radova na izgradnji bila je tvrtka Končar – Inženjering za energetiku i transport d.d., a u realizaciji projekta sudjelovale su i tvrtke Končar-KET, GIP Pionir, Brodomerkur i Ravel. Posebnost TS Ferenščica je i njezina izgrađenost kao kompaktne zatvorene cjeline,s podrumskim prostorom i tri etaže, koja je u potpunosti uklopljena u visoko urbanizirano gradsko okruženje.