Vijesti

Objavljeno: 12.4.2024.

U cilju povećanja transparentnosti i razvoja uravnoteženja te zadržavanja kontinuiteta statusa tržišnih sudionika u HOPS-u je jučer, 11. travnja 2024. godine, održana radionica sa svim zainteresiranim tržišnim sudionicima.

Radionica je održana u hibridnom obliku, na lokaciji u sjedištu HOPS d.d., Kupska 4, u Zagreb, kao i u virtualnom obliku putem Webex sustava. Pozivu na radionicu odazvalo se 66 sudionika iz 27 društava.

U skladu sa zahtjevima iz članka 52. stavka 9. Zakona o tržištu električne energije (ZoTEE) HOPS d.d. je u prosincu 2023. godine, uz prethodno ishođenu suglasnost Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) donio nova Pravila o uravnoteženju elektroenergetskog sustava (HOPS 12/2023, dalje: PoUEES). Prijelaznim i završnim odredbama pojedine odredbe PoUEES primjenjuju se s odgodnim učinkom. U skladu s navedenim izrađen je „Obrazac ugovora o odgovornosti za odstupanje“.

Tijekom radionice pružena su pojašnjenja vezana uz ključne izmjene PoUEES-a u odnosu na prethodnu verziju iz 2019. godine (HOPS 11/2019), te primjenu odredbi PoUEES-a s odgodim učinkom, kao i izmjene Obrasca ugovora o odgovornosti za odstupanje koje proizlaze iz PoUEES-a, a vezane su uz proces obračuna odstupanja, rokove zaprimanja dokumenata, rokove raskida ugovora, dostave novih instrumenata osiguranja plaćanja, praćenja dostatnosti instrumenata osiguranja plaćanja deponiranih u HOPS-u i hodogram sklapanja novih ugovora.

Nakon radionice uslijedila je rasprava u kojoj su sudionici iznijeli svoje komentare, primjedbe te prijedloge.