Vijesti

Objavljeno: 6.7.2016.

U organizaciji Grada Knina, Grada Zagreba, Energetskog instituta Hrvoje Požar, Hrvatskog energetskog društva, Fakulteta elektrotehnike i računarstva (Sveučilišta u Zagrebu), Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, Hrvatske elektroprivrede i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, 4. i 5. srpnja u Kninu je obilježena 100 godišnjica rođenja akademika Hrvoja Požara.

Hrvoje Požar je bio velikan svjetske elektroenergetike, zasigurno jedan od najznačajnijih znanstvenika i praktičara u području elektroenergetike, nastavnik, znanstvenik, leksikograf, akademik, javni djelatnik, utemeljitelj Zagrebačke energetske škole i Fakulteta za elektroniku i računalstvo na kojem je bio i dekan, prorektor Sveučilišta u Zagrebu, osnivač računalne mreže Srce, glavni urednik Tehničke enciklopedije i nadasve veliki čovjek koji je ostavio neizbrisivi trag svog velikog djela.


U Kninu, rodnom gradu akademika Hrvoja Požara, 4. srpnja dodijeljene su nagrade i stipendije Zaklade Hrvoje Požar, a 5. srpnja u kninskom Veleučilištu Marko Marulić održana je konferencija o životu i radu akademika Požara. O akademiku Hrvoju Požaru iz raznih perspektiva govorili su saborska zastupnica Josipa Rimac, prodekan za nastavu Fakulteta za elektroniku i računalstvo izv.prof.dr.sc. Marko Delimar, ravnatelj energetskog instituta Hrvoje Požar dr. Goran Granić, prorektor Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Miljenko Šimpraga, ravnatelj Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža dr.sc. Bruno Kragić, akademik Leo Budin i zamjenica gradonačelnika Zagreba Vesna Kusin. 


Posebnu plaketu – zahvalnicu, između ostalih, za doprinos u organizaciji stogodišnjice rođenja akademika Požara, primio je u ime HOPS-a, predsjednik Uprave, Miroslav Mesić, koji je tom prigodom istaknuo da je profesor Požar 1947. godine postao prvi dispečer splitskog bazena elektroenergetskog sustava u Hrvatskoj i time postavio temelje  tog odgovornog i zahtjevnog poziva koji se danas obavlja u okviru djelatnosti prijenosa električne energije u HOPS-u.