Vijesti

Objavljeno: 29.5.2014.

Svečano otvaranje 37. MIPRO-a, najveće regionalne konferencije o informatičko-komunikacijskoj tehnologiji u Opatiji, je okupilo više od tisuću sudionika iz četrdesetak zemalja, a na njemu je prezentirano 350 znanstveno-stručnih radova.

Otvorenje skupa, uz Željka Jovanovića, ministra znanosti, obrazovanja i sporta, pozdravili su Vedran Mornar, predsjednik MIPRO-a, te brojni predstavnici javnog sektora, državne i lokalne uprave, ICT djelatnici te hrvatski gospodarstvenici. U ime HOPS-a, sudionike je pozdravio Zdeslav Čerina, član Uprave, te uz riječi zahvale organizatoru istaknuo kontinuitet dugogodišnjeg aktivnog sudjelovanja stručnjaka iz HOPS-a u radu MIPRO-a, kojim putem se dodatno prati razvoj informatičko-komunikacijskih tehnologija koje se primjenjuju u svakodnevnom radu i poslovanju HOPS-a.

Tom prigodom dodijeljene su nagrade: FRIEND OF MIPRO, koje su primili sveučilišni profesori iz Zagreba, Maribora i Budimpešte Adrijan Barić, Marijan Krašna i Miklos Koszlovski, dok je Povelju MIPRO dobila predsjednica tvrtke Ericsson Nikola Tesla, Gordana Kovačević. Dodijeljene su i nagrade MIPRO JUNIOR za najbolje studentske radove.

Osim protokolarnog dijela nakon svečanosti održana je i Panel rasprava na temu „Obrazovanje za 21. stoljeće“. Moderator je bio predsjednik MIPRO-a, Vedran Mornar, a panelisti Saša Zelenika, Darinko Bago, Gordana Kovačević, Slavko Vidović i Petar Biljanović. Svi panelisti zaključili su da sadašnji sustav obrazovanja ne odgovara potrebama vremena te da je nužno poticati „izvrsnost“, cijeloživotno učenje i sa promjenama krenuti „u svom dvorištu“.