Vijesti

Objavljeno: 8.7.2015.

Miroslav Mesić, predsjednik Uprave HOPS-a i Darko Belić, član Uprave, sa suradnicima obišli su u Rijeci gradilište gdje je u tijeku polaganje 27.500 metara kabela 110 kV Pehlin-Turnić, investiciji od 43,2 milijuna kuna, koja je najveće ovogodišnje ulaganje HOPS-a u prijenosnu mrežu.

Izgradnja kabelske veze 110 kV između TS Pehlin i TS Turnić započela je krajem siječnja 2015., a planirani rok završetka radova je 13 mjeseci. Radovi na polaganju kabela su vrlo složeni i zahtjevni s obzirom na konfiguraciju terena ali i trasu koja prolazi kroz sam grad Rijeku. Bez obzira na složenost projekta, radovi se odvijaju dinamikom bržom od planirane, tako da se očekuje realizacija projekta prije ugovorenog roka, rekao je Miroslav Mesić, predsjednik Uprave HOPS-a. 


U ovoj fazi gradnje polažu se četiri kabela 110 kV od TS Turnić do čvora Rujevica (tri kabela prema TS Pehlin pri čemu će jedan služiti za povezivanje buduće TS Zamet na mrežu, te jedan kabel za vezu prema TS 110/20 kV Sušak), te tri kabela od čvora Rujevica do TS Pehlin (tri kabela prema TS Pehlin pri čemu će jedan služiti za povezivanje buduće TS Zamet na mrežu).


Zbog pouzdanog napajanja Rijeke električnom energijom HOPS je izgradio novu TS 110/20 kV Turnić, zamijenio 110 kV postrojenje u TS 220/110/35 kV Pehlin (oba postrojenja 110 kV izvedena su u GIS izvedbi) a njihovim povezivanjem dugoročno će se osigurati pouzdana opskrba zapadnog dijela Rijeke električnom energijom.