Vijesti

Objavljeno: 30.6.2015.

Dana 24. lipnja 2015. godine skupštine CAO i CASC.EU, dva regionalna ureda za dodjelu prekograničnih prijenosnih kapaciteta, odobrile su sporazum o spajanju i stvaranju Zajedničkog Ureda za dodjelu prekograničnih prijenosnih kapaciteta (engl. Joint Auction Office – JAO). To je važna prekretnica u unapređivanju unutarnjeg tržišta električne energije u Europskoj uniji.

JAO je zajednička tvrtka za pružanje usluga čiji su suvlasnici dvadeset operatora prijenosnih sustava iz sedamnaest zemalja: 50Hertz (Njemačka), Admie (Grčka), Amprion (Njemačka), APG (Austrija), ČEPS (Češka), CREOS (Luksemburg), ELES (Slovenija), ELIA (Belgija), EnerginetDK (Danska), HOPS (Hrvatska), MAVIR (Mađarska), PSE (Poljska), RTE (Francuska), SEPS (Slovačka), Statnett (Norveška), Swissgrid (Švicarska), TenneT (Njemačka), TenneT (Nizozemska), Terna (Italija), TransnetBW (Njemačka). Najveći dio usluga koje će JAO obavljati obuhvaća godišnje, mjesečne i dnevne dražbe na 27 europskih granica, a pružat će i potporu za europsko spajanje tržišta (eng. Market Coupling).

Nakon dvije godine intenzivnih i pažljivih priprema, nova platforma za dodjelu prekograničnih prijenosnih kapaciteta bit će uspostavljena 1.rujna 2015. godine, a svoje usluge će započeti pružati s godišnjim dražbama prekograničnih prijenosnih kapaciteta za 2016. godinu.

JAO nastaje spajanjem CAO GmbH sa sjedištem u Njemačkoj i CASC.EU S.A. sa sjedištem u Luksemburgu. Nakon spajanja, oba ureda radit će usporedno do kraja 2015. godine kako bi se osigurao neprekinut rad na mjesečnim i dnevnim dražbama na svim predmetnim granicama. Svi poslovi će se u potpunosti  preseliti u Luksemburg u prvom kvartalu 2016. godine.

JAO povećava učinkovitost i razvidnost tržišta električne energije u Europi svojim prerastanjem u jedinstveno sučelje za tržišne sudionike stvarajući likvidnu platformu za dodjelu prijenosnih kapaciteta koja obuhvaća veći dio Europe.

Zbyněk Boldiš (ČEPS), predsjednik Zajedničkog upravljačkog tima ovog projekta spajanja, naglasio je: "Sa samo jednim tehničkim sučeljem za  većinu europskih granica, JAO pojednostavljuje trgovanje za više od 200 tržišnih sudionika te operatorima prijenosnih sustava omogućuje uštede koje se procjenjuju na više milijuna eura u sljedećih nekoliko godina."

Kako je usklađivanje dražbenih pravila proces koji još traje, JAO će svoje usluge prilagoditi Usklađenim dražbenim pravilima (eng. Harmonised Auction Rules) čim ista budu odobrena od nadležnih nacionalnih regulatornih agencija. 

JAO je otvoren za uključivanje i drugim operatorima prijenosnih sustava kao suvlasnicima ili samo za korištenje njegovih  usluga.