Vijesti

Objavljeno: 16.2.2024.

Sredinom ovog tjedna izvršena je zamjena i polaganje podmorskih kabela koji povezuju otoke Brač, Hvar i Korčulu, te se grčki brod polagač kabela “Atalanti”, s pratećom infrastrukturom narednih dana premješta na lokaciju kvarnerskih otoka gdje se odvijaju pripreme za povezivanje otoka Krka, Cresa i Lošinja.

Aktivnosti polaganja i spajanja novih podmorskih kabela te radovi na kopnenom dijelu otoka trajat će od sredine veljače do sredine lipnja 2024. godine.

Predmetnim radovima položit će se približno 30 kilometara podmorskog kabela, dok se ukupna vrijednost svih planiranih aktivnosti procjenjuje na 45,8 milijuna eura. Postojeći podmorski kabeli položeni su prije više od 35 godina te bi bez zamjene kabela sigurnost opskrbe električnom energijom na otocima bila značajno smanjena. Podmorski kabeli s izolacijom papir/ulje pod tlakom mijenjaju se novim trožilnim kabelom s XLPE izolacijom.

Projekt zamjene podmorskih kabela dio je HOPS-ovog projekta „Revitalizacija, izgradnja, digitalizacija i modernizacija hrvatske prijenosne elektroenergetske mreže“ koji se financira iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), u ukupnoj vrijednosti od 218,1 milijuna eura.

Projekt zamjene podmorskih kabela uvršten je na listu strateških investicijskih projekata Republike Hrvatske.