Vijesti

Objavljeno: 6.6.2014.

Na svjetski dan zaštite okoliša, 05. lipnja, u šibenskom je zaleđu završeno službeno testiranje pogona najvećeg vjetroparka u Hrvatskoj, vjetroelektrane Danilo-Velika Glava, Bubrig i Crni Vrh.

Holding RP Global izgradio je vjetropark sa 19 vjetroturbinskih generatora ENERCON E-82 sa ukupnom instaliranom snagom od 43,7 megavata, koja će proizvoditi oko 100 gigavatsata električne energije godišnje. Projekt vrijedan 70 milijuna eura u Hrvatskoj će povećati proizvodnju energije dobivene iz vjetra za 20 posto, a njime će se opskrbljivati oko 22 tisuće kućanstava.

Na svečanosti koju je prilikom završenog službenog testiranja organizirala tvrtka RP Global Hrvatska za brojne suradnike i poslovne partnere u projektu, sudjelovao je Darko Belić, član Uprave Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS). Gerhard Matzinger, predsjednik Uprave RP Globala, zahvalio je svima na suradnji, posebno HOPS-u, HERA-i i HROTE-u, te najavio gradnju drugog vjetroparka u Hrvatskoj – projekta Rudine ukupne snage 34,2 megavata u blizini Dubrovnika.